HIF har haft sina bekymmer de senaste åren. På sitt arbetsrum på Olympia sitter Adil Kizil bakom en skärm och funderar på hur de närmaste åren kan bli bättre. Den nye chefsscouten kan titta på fotboll tio timmar om dagen.
Du har ägnat hela livet åt Dalkurd, en liten förening med oddsen emot sig. Nu ska du rekrytera Helsingborgs fotbollsframtid i en klubb med helt andra resurser. Press?
– Absolut, och det är väl därför man håller till i den här branschen. För att man gillar den där kittlande känslan av press och prestation. Jag jobbade på en stor matvarugrossist ett tag i Borlänge. Vi var tre killar som satt på kontoret och gick hem klockan 16 och glömde jobbet. Detta är något helt annat. Det spelar ingen roll vad du gjort tidigare i veckan om du inte vinner matchen på lördag. Men ju hårdare du jobbat, desto mer har sannolikheten ökat för att resultatet ska bli bra. Du kan ha tur nån gång, det kan gå dåligt ett år eller två. Men i det långa loppet är det bara att vara ödmjuk och jobba stenhårt. Du behöver inte vara hjärnkirurg för att få ihop den ekvationen.
Hur jobbar ni med scoutingen?
– Jag kan titta på fotboll tio timmar om dagen. Hela matcher men idag finns det också färdigklippta program på spelare som visar alla detaljer, all data, all statistik. Sedan bygger jag ihop det med Olof Mellbergs idéer och klubbens riktmärken, både på kort och lång sikt. Vilka egenskaper behöver vi här och där? Vilken spelare har rätt egenskaper för precis de situationer vi vill att han ska hamna i så ofta som möjligt? Och vilka karaktärer behövs på en viss position? Karaktären kan du inte se på en video. Fotboll handlar om att våga ta beslut och inte lämna över den biten till någon annan. Men då behövs det både egenskaper, karaktär, en trygg arbetsmiljö och rätt fotbollstaktik. Det hänger ihop, det är ett pussel.
Vad behöver ingå i den där karaktären?
– När Diego Simeone kom till Atlético Madrid hade de knappt haft en enda framgång och saknade riktigt stora stjärnor. Men Atlético blev en av de stora klubbarna. Diego har sagt en sak som fastnat hos mig: ”Jag har inga problem att jobba med stora stjärnor, jag har problem med att jobba med de som tror de är stora stjärnor”. Precis så är det. Självbilden hos någon är svår att ändra på. Jag är jätteintresserad av den. Vart står man i karriären, tycker man att man är fullärd? Tycker man det så kan varken Olof Mellberg eller Zinedine Zidane lära en någonting. När du får ihop hela pusslet så får du utveckling, och där är viljan att ta nästa steg en jätteviktig bit.
Hur är det att jobba med Olof Mellberg?
– Han är ju en brukskille med så stor vinnarskalle att han nästan blivit som en landsfader! Olof är verkligen 100 procent, oerhört noga, stenhårt arbete. Han är väldigt kunnig. En duktig tränare och en fantastisk person som verkligen vill gott. Han stimulerar mig varje dag. Olof scoutar mycket själv också, och har en väldigt klar idé om hur han vill bedriva sin fotboll.
– Men överhuvudtaget är jag imponerad av stämningen som råder här. Nästan chockad. Det hade hänt ganska mycket i HIF. Sporten gick struligt, ekonomin var dålig, det var tre tränarbyten på ett år och skriverier om arbetsmiljön. Jag hade kanske befarat gamnackar och cementkepsar, men människorna, energin och moralen har imponerat på mig.
Ni är inte ensamma om att jaga egenskaper och karaktärer?
– Så är det ju, och vi är inte Liverpool. De största klubbarna är överallt i Europa och kollar, och sedan kan de plocka in spelare och kolla om det där drivet finns där, vilka som har det eller inte. Den lyxen har vi inte råd med. Och det finns mängder med bra cv:n och tusentals spelare som kan slå en vettig passning på den här nivån. Vi har våra idéer och riktlinjer och måste jobba hårt och noggrant.
Och ni kan inte plocka in tio nya spelare och sen är det klart?
– Liverpool blev åtta under Jürgen Klopps första säsong. Nu är det världens bästa lag, fem år senare. Det är ett pågående arbete. Du gör dina prioändringar, en i taget. Det är inte alltid den spelaren hämtas utifrån. Förutsättningarna kan finnas hos någon som redan är i klubben. Man får steg för steg se vad man behöver i processen och tro på sin filosofi.
Men det är snarare Firmino än Andrea Pirlo ni söker?
– En viss typ av spelare har nästan helt försvunnit. Dagens fotboll handlar så mycket om dynamik. Det har gått så långt att man tittar på genetik. Jag själv var något av en långdistanslöpare som fotbollsspelare. Inte ens världens bästa friidrottstränare hade kunnat göra mig särskilt mycket snabbare. Varenda spelare i division 2 kan göra bort en gubbe. Men vilka har förutsättningar att göra 56 maxlöpningar istället för 40 under en match? Har du fem sådana spelare så kommer någon att rinna igenom. Det finns förstås en stor taktisk del i det men dynamiska spelare som kan springa är grunden idag.
David Lindman
david.lindman@helsingborg.se