”När jag dör vill jag känna att jag gjort skillnad”

”När jag dör vill jag känna att jag gjort skillnad”

Hanna Bergström hade precis pluggat färdigt till civilingenjör inom bioteknik och livsmedel. Men istället för att designa halvfabrikat med kemins hjälp valde hon att satsa på motsatsen: ett litet café med närodlat och växtbaserat i säsong.  

När Hanna Bergström träffade sin nuvarande sambo, helsingborgaren William Styrlanderbodde hon i hemstaden Stockholm och hade påbörjat en utbildning till civilingenjör. Kort därefter flyttade hon till New York. Där upptäckte hon konceptet matkooperativ och såg hur mat kunde bidra till en mer hållbar livsstil. 

– Jag tyckte att det var ett fantastiskt sätt att handla mat på och jag ville inte sluta med det när jag skulle tillbaka till Sverige. Så jag sa till William att okej, vi kan flytta ihop i Helsingborg men då ska vi starta ett matkooperativ där. Jag ville göra det för min egen skull men också för helsingborgarna, att göra det lättare för människor att handla hållbart. 

Sagt och gjort, 2017 startade de Matkooperativet med stöd från stadens visionsfond. En medlemsägd matbutik med fokus på hållbara och lokalproducerade varor. Samtidigt läste Hanna färdigt sin utbildning på Lunds universitet och började söka jobb som produktutvecklare.  

– Jag sökte bland annat jobb på en strösselfabrik och kom på intervju. Där förklarade de för mig på ett trevligt sätt att det vi gör här är ungefär motsatsen till det du vill göra.  

Det blev inget jobb på strösselfabriken. Istället började Hanna som butikschef på anrika helsingborgscaféet Fahlmans. Här lärde hon sig inte bara om ledarskap och hur man driver café utan också vad helsingborgarna gillar. 

– Jag vet inte hur många gånger jag serverade fel sak när någon kund beställde en bulle. Bulle kan ju betyda allt möjligt här, typ en fralla, en bredd smörgås eller en kanelsnäcka. Det var en väldigt nyttig tid för mig på Fahlmans. 

Men Hanna Bergström hade svårt att släppa tankarna på att göra skillnad. Ända sedan hon var liten hade hon drömt om att driva ett eget café och plötsligt dök det upp en ledig lokal på Bruksgatan.  

– Jag läste en sådan där peppande inspirationsbok då och just när lokalen dök upp läste jag i boken att ”livet ger aldrig bara grönt ljus”. Vi hade ju inte så mycket pengar men vi tömde sparkontona och lånade ihop resten från släkt och vänner för att kunna starta caféet.  

Inför starten gjorde Hanna och William gedigen research. De kollade upp vilken typ av caféer som redan fanns i staden och vilken lucka deras eget skulle kunna fylla. Men Hanna var aldrig tvärsäker på att det skulle bli succé. 

– Jag vet ju att det är en jättesvår bransch med små marginaler så jag ställde in mig på att det inte skulle fungera.  

Men det fungerade. Idag har Bruket kaffebar funnits i snart ett år och Hanna och William har kunnat anställa tre personer. På caféet serveras kaffe från småskaliga rosterier och växtbaserad mat och fika. Men det finns ostsmörgås också. Eller ostbulle. 

– Min tanke är att det ska vara en låg tröskel till att börja leva mer hållbart. Man kanske beställer ostsmörgåsen de tio första gångerna man är här för att det är något man känner igen, men den elfte gången vågar man prova något växtbaserat.  

Varför är det viktigt för dig med hållbarhet? 

– Vi, alltså mänskligheten, står inför något som vi inte ens vet vad det innebär och när jag dör vill jag känna att jag har gjort vad jag kan, att jag har gjort skillnad. Det är ju en sak att själv leva hållbart men om jag kan nå ut till andra blir det ringar på vattnet. 

Känns det aldrig hopplöst? 

– Jo det är klart att det gör. Det går alldeles för långsamt men vi får aldrig sluta försöka. Alla måste börja ta steg i rätt riktning. Jag vill visa att det går att ändra sina vanor utan att man behöver ge upp särskilt mycket. Häromdagen hörde jag en gäst som sa till sitt sällskap: ”åh vilken god kaka, man känner verkligen smörsmaken”, men vi bakar ju allt med rapsolja. Det är så det blir förändring, när vi kan visa att det är lika gott fast det är växtbaserat.