Härlighet varar längst!

Härlighet varar längst!

40 000 pengar över som du inte ska spendera på en familjevecka på Menorca i sommar? Här kommer fem boenden på hemmaplan som gör att du inte glömmer hemestern i första taget. Och vi börjar i kalla kriget.

HÄNFÖRANDE UTSIKT. PREMIUMNÄTTER.
Falknästet är utan överdrift ett av landets mest speciella boenden; ett rum vid ett stup nedanför en fyr, längst ut på Kullaberg, med en hisnande milsvid utsikt där tumlare och pilgrimsfalkar lever på som om ingenting hänt, fast att du just checkat in i deras vardagsrum. Du möter en svårslagen solnedgång över en obruten horisont. Här berättar Joachim Persson storyn bakom nästet, en story som både innehåller ett kallt krig och ett hejdlöst entreprenörskap.

Falknästet skulle egentligen hetat Örnnästet. Då var det nån som sa: så kan det ju för fan inte heta! Vi hade inte en tanke på kopplingen till Tyskland och andra världskriget. Men Falknästet blev ju ett ännu bättre namn, med tanke på att Kullaberg är känt för sina pilgrimsfalkar.

1986 hade jag startat Specialsportskolan i Helsingborg. När jag på 90-talet flyttade verksamheten ut till Mölle kom jag i kontakt med Marcus Pettersson, som hade Möllehässle Camping. Han hade gäster, jag hade aktiviteter, så vi startade Kullabergsguiderna tillsammans.

Ute vid fyren hade Sjöfartsverket en massa byggnader som stod och förföll. Vi skrev ett avtal med dem och fick både den gamla fyrmästarbostaden och visningsrätten till fyren. Men där fanns också en byggnad som försvaret hade använt som bevakningstorn. Den hade inte innehållit några kanoner eller så, däremot en gigantisk kamera som registrerade alla fartyg från öststaterna på väg in och ut ur Öresund. Verksamheten hade pågått en bit in på 70-talet men nu stod byggnaden övergiven och förfallen. Via en deal med Fortifikationsverket och Sjöfartsverket kunde vi ta över den också. Vi la en miljon på att renovera den. Det var en massa pengar på 90-talet.

”Vi kunde inte göra så mycket med utsidan, och det ville vi inte heller. Vi ville att chocken skulle komma först när någon öppnade dörren. Byggnaden ser fortfarande extremt oansenlig ut. Och vi berättade inte för någon vad vi höll på med. Vi var två tokiga entreprenörer som gjorde något för att det var kul. Att det skulle vara lite hemligt var en del av affärsidén.

De första åren på 2000-talet användes Falknästet som konferensrum. Men utan att vi pratade om att det fanns, det sipprade ut ändå. I nästan tio år höll vi det hemligt. Vi släppte inte in någon journalist, vi annonserade aldrig, hade ingen hemsida. Sedan började boendet ta över, och vi släppte lite på förlåten. Det är ju inte så smart affärsverksamhet att pumpa in en massa pengar i ett boende och sen inte berätta att det finns. Falknästet var heller inte särskilt bokat på den tiden.

När vi sålde Kullabergsguiderna knoppade vi av Falknästet i ett eget bolag. Det är verkligen ett unikt ställe. Rufft på utsidan, men magiskt på insidan. Och det är inte bara utsikten och den runda sängen som hänger i kättingar från taket. Där finns ett vilda västern-kassaskåp från 1800-talet och skiffer från Göteborg. Precis allt med Falknästet är unikt, och det ligger på en unik plats”.

BO PÅ EN LYXYACHT, SOM I MONTE CARLO
I Norra hamnen i Helsingborg ligger sedan i vintras en minst sagt iögonfallande liten båt, som många undrat över. Vad gör den där, vad är den till? Killen som sitter på svaren heter Martin Kennedy och familjen Kennedys båt Heesen 112 hade tidigare Monte Carlo som hemmahamn. Lyxyachten på 112 fot (34,14 meter) har haft både internationella och svenska kändisar ombord under sina år som chartrad skönhet i semesterparadiset vid Rivieran. Nu ska den bli till någon form av business i Helsingborg, men den privatägda skönheten används hittills bara till två publika grejer; som hem för hamnens hyrbara vattenskotrar och som hotellrum för den som är ute efter något alldeles extra. Du kan hyra en svit med dubbelrum, kontorsplats och ett rejält badrum. Du söker på lyxyacht på Air B’n’b och du behöver stanna två nätter. Du kan också spana in yachten på Instagram @printemps_superyacht

KOMBINERA GOLF OCH VUXENDEJTING I EN FATTIGSTUGA
En schweiziska i Lund, en bondson i mellersta Norrland. Två frånskilda själar i 50-årsåldern med skolbarn möts på en dejtingsajt och tycke uppstår. Så pass att de gifter sig 2017, trots att 110 mil skiljer dem åt. Men det finns en längtan om att bli sambos och när två kreativa själar möts är hinder till för att övervinnas. Så kom det sig att Merlise och Sven-Olof köpte sig en fattigstuga i Hässlunda och byggde sig ett bed and breakfast.

Och nu kan du bo i ett av de omsorgsfullt renoverade rummen i den gamla fattigstugan från mitten av 1800-talet. Fattigstugor var vanliga på den tiden. 1829 fanns det nästan 1 300 stycken i landets socknar. De var det enda kvarvarande sociala skyddsnätet för en samling individer ute på den yttersta marginalen. I Nybble fattighus var de inskrivna som veneriska Anna, ofärdige Pehr, fånige Lars-Gustaf och den till förståndet svaga pigan Catharina.

Många kommer till Hässlunda för naturen och vandringar; Kullabygden, Söderåsen och Råådalen finns nära. Men Hässlunda fattigstuga är ett charmigt tillhåll även för den som spelar golf. Fem minuter bort finns Söderåsens golfklubb. Ytterligare fem minuter bort finns Lydinge GK och Vasatorps GK. Men inom 20 minuter hittar du också Rya GK längs med havet och banan i Allerum. Fattigstugan från 1800-talet har hamnat bra många vältajmade chippar in i framtiden.

SVERIGES ÄLDSTA HOTELL. AVSTÅND TILL BAD: 300 METER.
Det brukar kallas för Sveriges äldsta hotell. Elite Hotell Mollberg ser förstås inte ut idag som det gjorde för 700 år sedan, men det har legat ett gästgiveri på platsen ända sedan 1300-talet. Alla ägare sedan 1639 är kända vid namn. Dagens namn härstammar från 1802, då sjömannen Peter Mollberg köpte hotellet och döpte det till Hotel d’Mollberg. Sitter du i restaurangen med kopp kaffe av Mollbergs blandning så kan du veta om att Zoégas skapade mörkrosten på uppdrag av krögaren som drev stället 1903.

Den nuvarande huvudbyggnaden är från 1884. 18 år tidigare hade en tidig resejournalist vid namn Gustav Thomée givit ut Illustrerad handbok för resande och derjemte ett minne för dem som besökt landet. Där kan man läsa om Hotell Mollberg på sidan 180, när den gode Gustaf precis anlänt från Eslöf via Landskrona. Hotell Mollberg tas upp som det bästa tipset på hotell för resande, och ett rum på första våningen som vetter mot gatan kostar 2 kronor och 50 öre natten. Den som vill ha kaffefrukost får hosta upp 67 öre till.

Den som är i behov av en karta uppmanas att besöka Böcker och Cigarrer, hos J. Torell och C. A. Kullberg. Den som vill bege sig på ”utflygt” kan gå till handlare Christensen eller till värden på Hotell Öresund. Där finns det ”åkdon” i form av hästar att hyra. Den som idag hemestrar på Hotell Mollberg kanske snarare lockas av att det ligger mitt i city med 100 meter till havet, och bara lite längre till Tropical Beach.

STORSLAGEN VANDRING. HAVSNÄRA BOENDE.
Ingemar Bergman sa en gång till en tv-kamera där han gick på sin älskade strand på gotländska Fårö att här på stranden så k-k-kommer inga demoner åt en. Och lite så funkar ju naturen. Den som är på flykt undan demonerna har en massa omväxlande natur inpå knuten. Skåneleden är 130 mil vandring och 100 etapper att välja på. Och en halvdagsvandring är ju schysst men har du testat att sova i något av vindskydden längs leden någon gång? Kanske dags nu när du ska hemestra. Det finns till exempel ett tjusigt vindskydd på stranden i Rydebäck och ett vid Talldungen i Domsten. De går inte att boka, utan du får hoppas att ni är först dit. Fina toaletter finns i anslutning, ved läggs ut till grillplatserna under sommarhalvåret, utsikten precis vid Öresund håller premiumklass. Ni får plats två vuxna och två barn.


Text: David Lindman
Foto: Lars Jansson
Illustratör: Julia Strömberg