Emil Lindvall är stridsvagnsofficeren som sadlade om och blev entreprenör inom turism. Nu tar han sina ribbåtar till Norra hamnen och hoppas att Helsingborgs konferensgäster är sugna på äventyr igen.
Emil Lindvall har förtöjt ribbåten vid kajen precis nedanför det som ska bli det sprillans nya kongresscentret SeaU. Vi är bara några meter ifrån Sjöfartsgudinnan, Carl Milles-statyn som pryder Hamntorget sedan 1923. Och ganska exakt vid den plats där Jean Baptiste Bernadotte landsteg som svensk tronföljare 1810. Den här dagen i början av maj ska Emil ta ett gäng hotelldirektörer ut till whiskydestilleriet på Ven. Tanken är att när konferensgästerna återvänder till staden efter corona så ska det bli mer än bara mat och tura. Kullabergsguiderna, Emils företag, utökar verksamheten.
– Vi hade en båt vid Marina Plaza för 15 år sedan men för 7-8 år sedan hände något. Besökarna var plötsligt inte lika intresserade av äventyr längre. Det är absolut inget fel i att tura med en färja men Helsingborg har ju så oändligt mycket mer att visa upp. Så nu gör vi en ny satsning ihop med några partners. Du behöver ju inte åka till Skottland för att besöka ett fantastiskt destilleri. Och vi tar vårt teambuildingkoncept till Sofiero slott. Vi vill skapa unika Helsingborgsprodukter som står för sig själva. Du kan åka ribbåt lite varstans men det finns inga andra ställen där du kan kombinera Kungens park med whisky på Ven och äventyr på havet. Jessica Jovanovska på Sofiero och Camilla Ericsson på Ven hakade på direkt.
Äventyret på havet är garanterat. Det här är båtar som bjuder på en upplevelse nära naturen. Är det lugnt och fint på havet går det att beordra motorerna att leverera en bit över 40 knop, men Emil förklarar att farten anpassas och att det går hur fint som helst att ha med små barn ombord.
Emil var stridsvagnsofficer på P7 utanför Lund när tiderna tvingade honom att söka andra vägar för lite mer än tio år sedan.
– Den karriären tog slut lite snabbare än vad jag önskat. Vi hade en speciell kultur och en väldigt tight sammanhållning. Vi inte bara läste om ledarskap, vi levde det verkligen. Jag formades där, med strukturen och viljan att hela tiden leverera det bästa. 7:e kompaniet gjorde mig till den jag är idag. Men när politikerna valde att varje år skära ned lite till på det man brann för så slutade jag. Och året efter lades hela stridsvagnsutbildningen ned.
Urhelsingborgaren och Larödsbon Emil hade vuxit upp med hav, segelbåtar och vindsurfing. Ett tag promotionseglade han båtar som annars skulle tävla i Whitbread Around The World, den världsomspännande kappseglingen. Han gjorde ett yrke av sin hobby och drev en båttillbehörsbutik när han mer eller mindre fick eventföretaget Borgen i knät. Joachim Persson hade haft firmor ute i Mölle sedan 1986 och startat ett av Sveriges äldsta äventyrsföretag. Kontakten med Joachim och hans entreprenörskap öppnade nya vägar för Emil, som blev Joachims högra hand. För ett par år sedan tog han över Joachims och Marcus Petterssons verksamheter tillsammans med David Arborelius.
– Joachim är en superentreprenör som gav mig oavkortat förtroende. Så det ena gav det andra under åren. När vi tog över hade vi Specialsportskolan, som var det stora företaget som ingen kände till, och Kullabergsguiderna, det lilla företaget som alla kände till. Nu är allt Kullabergsguiderna.
– Kullaberg är en plats som växer på en. Jag har haft förmånen att få ha den som mitt jobb i tio år, och jag upptäcker fortfarande nya saker där ute. Det är helt unikt, samspelet mellan rödgnejs, klippor och hav, tumlare och skog. Vi har en guidebok som är hundra år gammal och texterna i den går i princip att använda rakt av än idag. Det är samma hänförelse då som nu. Men Kullaberg är ju en del av nordvästskåne. Vi räknar Bjärehalvön till vårt område också, där finns Sveriges bästa spots för vindsurfing.
Helsingborg är förstås också nordvästskåne. Emil Lindvall ser en plats där det går att rada upp unika koncept och där kombinationerna är oändliga. Men Kullaberg är fortfarande kärnan i verksamheten. Där finns tumlarsafarin, grottvandringarna, klättringen och mountainbiken. Emil har sin segelbåt i Norra hamnen och sin vindsurfing på Vikingstrand, men det är till Kullen han oftast tar sin cykel och sina löparskor. Han sprang Dödens Zon i Kullamannen i höstas, 22 kilometer som bjuder på mjölksyra som kan söva en hel älgfamilj.
– Kullaberg är väl Sveriges mest besökta naturreservat. Men det borde vara ännu mer känt. Fortfarande är det belöningen efter alla de här åren, att få visa upp det fantastiska vi har och se glädjen i människors ansikte efteråt. Det är kicken och känner man inte den så håller man nog på med fel grej. Jag får jobba med att vara på berget och på vattnet. Det är ett otroligt privilegium. Hade jag varit ledig så hade jag ändå varit på vattnet.
Text: David Lindman
Foto: Anders Ebefeldt