Framtiden är inte vad den brukade vara. Framtidsanalytikern Troed Troedson tror att corona kommer att lämna oss med bestående förändringar i samhället.
Du har jobbat med framtidsfrågor i mer än 30 år. Hur har en framtidsanalytikers vardag påverkats av corona?
– För mig personligen så innebar ju corona att jobben försvann. Konferenser och möten och organisationsutvecklingsprojekt. Men det hämtade sig efter ett tag. Man ställde om och hittade digitala lösningar. Utvecklingsprocessen fortgår ju i de flesta företag. Det är fascinerande om man tittar på hur man pratat om digitalisering och att organisera processer de senaste 20 åren – nu händer allt det på en gång.
Så det finns ett ljus i mörkret, är det så du känner?
– Nu görs det saker som borde ha gjorts redan för 20 år sedan, om inte annat för miljöns skull. Det finns självklart inte någon som önskade sig corona, men ja – det händer bra saker också. Det är tillexempel fantastiskt att digitaliseringen av gymnasieskolan gick att genomföra på tre dagar. När det verkligen behövs, då kan det uppenbarligen gå snabbt. Framtiden kom väldigt plötsligt.
Hur ser du på samhällsförändringarna i stort?
– Jag bor i Eslöv och här är vardagslivet nästan som vanligt. Men går man in på stora Coop så ser man en förändring, och den är i många delar positiv. Folk ler mot varandra och håller avstånd och väljer andra gångar om det är trångt i en. Det finns en omtänksamhetsvärme. Solidariteten i vårt samhälle visade sig vara större än vad vi kanske trodde i vår gamla lite kallare och mer cyniska januarivärld.
Hur kommer det att se ut på andra sidan corona, tror du?
– Jag tror att vi är med om samhällsomvälvande grejer just nu. Men att det kommer att finnas två läger. Så har det varit tidigare också. Du kan ta Kennedy som exempel, en amerikansk president som talade om att sätta en man på månen och att bege sig till sammanhang där vi inte varit. Och så har du Trump som pratar om att göra Amerika stort ”igen”, och om att gå tillbaka till något som var. Det finns alltid två läger.
– Tittar du på skolan, en av mina hjärtefrågor, så har vi ett gäng som talar om vad vi har lärt oss på kort tid och hur vi kommer att jobba med ny teknik och nya utbildningsformer framöver. Och så har du ett gäng som säger nej, nej – vi ska tillbaka till den optimala situation som vi hade den 30 januari, innan allt det här startade. Jag tror ju att gängen som anpassar sig och vill framåt kommer att vinna av sig självt, även om det inte är självklart.
– I gamingvärlden pratar man om att levla, att ta sig till nästa nivå. Det är som Mora Träsk sjunger i Tigerjakt: vi kommer till en bro, vi kan inte gå under den, vi måste ju gå över den. De som lär sig att gå över bron kommer inte plötsligt att börja gå under den igen. De som duckar och kryper ihop för att försöka räta på ryggen igen när corona är över kommer att få se sig passerade av de som går över bron istället för att gå under den. På så sätt kommer corona att fungera som en vattendelare.
Och därmed kommer corona att få konsekvenser för våra vardagsliv?
– Ja, men det är två läger överallt. Några kommer bara att flytta fram sina resvanor och åker till Thailand nästa år istället. Medan andra får den sista knuffen och börjar agera annorlunda från och med nu. En del organisationer kommer att gå tillbaka till corporate meetings där man flyger in alla till Lissabon en gång i halvåret. Medan andra kommer att säga nej, så där gör vi aldrig mer igen. De som slutar flyga kommer inte bara att spara på klimatet, de kommer också att upptäcka att det blir så oerhört mycket mer effektivt. Nu kan vi ju ha möten varje måndag istället.
H22 är ju en enorm framtidssatsning på innovation och ökad livskvalitet för Helsingborgarna. Du sitter med i H22:s advisory board. Hur påverkas ert arbete?
– H22 får förstås en ännu större relevans nu. Lösningen på corona ligger inte i att göra fem tusen munskydd. Det måste vi också göra, men den stora grejen är hur vi skapar ett bra samhälle där på andra sidan corona. Vi ska inte ha ett samhälle som överlevt bara för att vi kunnat kraftsamla och tillverkat en massa munskydd. Det är en falsk motsättning att väga pengarna nu mot sen. Vi ska ha ett vuxet samtal om världen som väntar, om utmaningarna vi måste lösa. Det är det som H22 handlar om. Det viktiga vinner mark på bekostnad av det oviktiga.
– H22 startade innan all den här krishanteringen. Nu ser vi hur alla kommuner försöker dra igång pytteversioner av H22, för att vi måste fundera över post corona. Helsingborg har ett försprång, som passande nog kommer att komma alla till godo.
Text: David Lindman
david.lindman@helsingborg.se