Säg det med memes

6 oktober 2017 publicerades det första inlägget på @helsinborgs_memes7000 följare och skratt senare meddelade kontot att det var över. Vi letade upp humoraktivisten bakom det för att ställa en senkommen men relevant fråga: va!? 

Det 139:e inlägget på instakontot Helsingborgs_memes blev det sista, även om William Birgersson lämnade med öppen dörr: ”Att ha fått se den här sidan växa från ingenting till att bli ett socialt nav för alla helsingborgare har varit extremt roligt, och jag kommer givetvis att låta memesen ligga kvar tills vidare. Ledningen återkommer en vacker dag. Till dess, fan ta byggena i stan och ta hand om er alla!”. 

Att de flesta av följarna hade en bit kvar till medelåldern kan man gissa sig till av den absolut vanligaste kommentaren på det sista inlägget. Där hade nämligen folk skrivit F” – en anspelning på first shooter-spelet Call of Duty där man kan ”press F to pay respect” när någon har dött.  

Killen bakom kontot heter alltså William Birgersson. Några månader efter avskedet på Instagram möter vi honom på Waynes Coffee vid Rådhustorget och ber om en förklaring:  

– Det var bara en rolig grej som växte sig större. Det tog tid och kraft att hålla på med kontot och jag kände att jag ville lägga tiden på annat. Jag har rätt lätt för att hoppa på olika saker, men istället för att bli halvbra på allt ville jag bli jättebra på något. Så jag bestämde mig för att prioritera musiken.  

William Birgersson kan du hitta på Spotify under artistnamnet William Beerger. Det finns en singel från 2019, This Time. 21-åringen från Påarp är DJ på Svartklubben och jobbar också med olika producenter världen över. Det är vanligt att ett helt koppel av låtskrivare och producenter är inblandade i en enda låt. Filer korsar länder som fiskstim vänder i oceanen.   

– Man söker efter sitt kall. Memesen höll jag på med efter skola och jobb. Och humorn har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har ju inte slutat att skämta bara för att kontot ligger på is. Men det är ändå musiken jag vill ägna mig åt nu. Samtidigt som jag utbildar mig till militär sjöman i Karlskrona. Musiken är spännande. Det finns ingen röd tråd att följa. Du behöver vara kreativ och leta upp vägarna själv.   

När han startade @helsingborgs_memes var han hemlig.   

– Det hade varit pinsamt om det floppat totalt. Jag började följa folk i min närhet utan att avslöja att det var mitt konto. @memesofmalmo hade många tio tusen följare så jag tänkte att det borde funka i Helsingborg också. Det spreds som en löpeld och då behövde jag inte vara hemlig längre.   

Inläggen är ofta vassa, med en tonalitet som han kände att han inte utan vidare kunde lägga i knät på någon annan när han tryckte på paus. Det finns en syrlig, pessimistisk ton i inläggen som rätt ofta är riktade uppåt, mot de som styr och verkställer i staden.   

– Min generation skämtar ofta med pessimism i botten. Helsingborgare är stolta över sin stad, och då blir det extra träffsäkert om man är kritisk och syrlig. Självdistans är något som alla stora de komikerna jobbar mycket med. Det är kul att driva med saker.   

– Jag hade en som hade kunnat få ta över, Henrik Bengtsson. Men han blev upptagen med att driva Fastcandy.se, som kör ut godis. Som hämtpizza, fast godis. Eftersom det blev stort fick han nya grejer att göra hela tiden. Vi får se, det kanske kan bli memes i framtiden nån gång igen.