hbg stories låter fotografer spegla sin bild av Helsingborg

Under sommaren uppmanades stadens fotografer - både proffs och amatörer - att skicka in sin bild av Helsingborg. En jury med fotografen Kristina Eldon som ordförande valde ut 25 bidrag, av 150 bidrag som sökte. Resultatet blev utställningen "hbg stories - bilden av Helsingborg" som tidigare under hösten även ställts ut på Dunkers kulturhus.

Så här säger juryordförande Kristina Eldon om utställningen:

”Vi i juryn har fått glädjen att via ett gemensamt arbete erbjudas en inblick i helsingborgarnas eget Helsingborg, dess människor och vardagsliv, miljö och många skiftande aktiviteter. Vi har både fått se och läsa om fascinerande livsöden, om vardagliga händelser, filosofiska reflektioner, glädje och en stor portion nyfikenhet. En unik möjlighet att skåda rakt in i helsingborgarnas vardag, stora som små händelser. Det har varit svårt att välja i detta fantastiskt rika material med många bilder av hög kvalitet. Klart är att alla inlämnade foton visar prov på stort engagemang för staden, dess miljö och människor. Det har varit ett nöje att få medverka i projektet.”

Hbg stories är ett nytt magasin som i samband med utställningens öppnande kom ut med sitt tredje nummer. David Lindman är storyteller, copywriter och innehållsansvarig för det tryckta magasinet.

– Redan efter det första numret av hbg stories i våras började vi leka med tanken på att göra en utställning med de bästa bilderna från magasinet. Tankarna tog fart när Dunkers kom in i bilden. Varför inte blåsa upp det och bjuda in fler? Kanske rentav åstadkomma något återkommande? Med en ordentlig jury på den proffsigaste av arenor. Det är ett kul sätt att samla kreatörer, både proffs och amatörer, och ett sätt att få människor att känna efter och tänka till när det gäller staden vi alla delar. Foton med berättelser från Helsingborg, av helsingborgare för helsingborgare, på bästa sändningstid nere i city. För mig låter det som ett fint stopp påväg eller ifrån en aw, säger han.

– Utställningen är en naturlig avknoppning av det trycka magasinet. Hbg stories är ett koncept som vill försöka väcka tankar, beröra, synliggöra och underhålla utan att någonsin skriva på näsan eller sälja något. Det går att hitta mycket intressant att göra under den flaggen, avslutar han.

Juryn består av följande medlemmar

Kristina Eldon – juryordförande och fotograf

Herbert Tinz – fd. bildchef Helsingborgs dagblad, journalist och verksamhetschef Fontänhuset Malmö

Alexandra Lige Berglund – projektledare BoostHbg och fotograf

Anna Bank – fotograf Helsingborgs museer

David Lindman – storyteller Helsingborg stad och innehållsansvarig hbg stories