Cassandra och sambon tog Skype till de äldre

Cassandra och sambon tog Skype till de äldre

”Jag har alltid tytt mig mycket till de äldre och hängde hellre på konditoriet med pensionärerna än på fritidsgården. Därför föll det sig nog ganska naturligt att jag skulle utbilda mig till undersköterska och välja den här inriktningen. Det ger mig dessutom möjligheten att få gå till ett jobb där jag känner att jag gör skillnad. Varje dag, året runt.

Jag jobbar med människor som har demens, och för dem är det extra viktigt att känna att personen de pratar med är i samma rum. Därför blir ett väldigt stort avbräck att inte kunna få besök under pandemin. Det triggade idén om att skapa ett Skypekonto så att människor åtminstone skulle kunna se varandra när de pratade. Sen gick allt väldigt snabbt. Min sambo Christopher skapade ett bokningssystem med kalender så att vi kunde skapa ett schema med åtta samtalstider om dagen. Och inom bara några dagar så var vi igång. Men behovet var så mycket större än jag någonsin hade kunnat tänka mig. Vi blev nedringda från dag ett och responsen har varit jättepositiv.

I början så var en del mina kollegor lite oroliga över om de skulle reda ut det tekniska. Det finns alltid en viss skräck för allt som har med IT att göra. Men den spontana reaktionen blev istället ”Är det så här enkelt?”. Och faktum är att alla klarar detta. Staden nappade snabbt på idén och håller nu på och rullar ut vår lösning på samtliga boenden, och även andra kommuner har visat intresse. Det skulle vara otroligt kul om det här leder vidare och kan hjälpa fler äldre och deras anhöriga. Att vår videolösning används och skänker glädje gör mig både stolt och glad.”


Text: Thomas Rödin Hult