Bilden av en speciell vår

Bilden av en speciell vår

Våren kom med tider som ingen kunnat föreställa sig. Vi bad sex fotografer om en bild som säger något om det vi varit med om. Bilderna berättar om coronavåren i Helsingborg på olika sätt, uppdraget var fritt att tolka. Vi fick möjligheter, lösningar och fina betraktelser mitt i allvaret.   

Pontus Ekeroth

”Jag såg mig om i staden efter något som verkligen var talande för den här speciella våren. Och fastnade för det mobila sjukhustältet utanför lasarettet, byggt i all hast för att ta emot den befarade vågen av coronapatienter. Det för tankarna till en krigszon. Samtidigt som det finns nåt fint och trösterikt över det. Jag undrar om vi någonsin kommer att få se ett sådant tält i staden igen, när corona är över? Man kan ju hoppas att vi slipper”.

Ralf Ekvall

”Felix och Alex är två kompisar som pluggar i Lund. Markekonomisk teori och ekonomisk politik. Men universitet- et hade ju stängt på grund av corona och de möttes på Dunkers för att plugga tillsammans. Jag är reklamfotograf och inte dokumentärfotograf. Och jag hade först siktet inställt på Sundstorget men det var blåsigt och kallt och inte en käft ute så jag gick in på Dunkers. Och där satt dom. Nästan allt är precis som det är i bilden. Munskydden har jag tillfört, dom hade jag med mig i fickan. Det lilla arrangemanget förstärkte budskapet i bilden och det står jag för.”

Vivien Yue

”Karloly Putnoki hjälper sin systerdotter, en av de få unga koloniägarna på Ringstorps sommarstad. Han hjälper henne med alla möjliga galna projekt som hon får för sig. Plocka upp all kirskål och bli av med det. Snickra ihop ett eget kök, spalje av björkträ, hänggunga. Karoly säger: “Hon är en tidsoptimist och har många idéer som tar tid, jag kommer ihåg när jag var ung och full av energi. Man bara körde på. Jag säger till henne att hon ska försöka att njuta av kolonin också. Ibland glömmer hon det. Vi har fått mer tid till projekten under coronatiden. Det har varit en lättnad för oss båda att få skapa här i vårt eget lilla paradis.”

Mia Tjärnlund

”För många egenföretagare har den här tiden vänt upp och ner på tillvaron. Men för andra pågår verksamheten i det närmsta oförändrad. Den här bilden är tagen hos Yogia, en yogainspirerad webbhandel med säte mitt ute på åkrarna i Allerum utanför Helsingborg. En ny kollektion ska lanseras och kampanjbilder ska plåtas. De senaste månaderna har varit intensiva med design, produktion och förberedelser. Den här dagen måste allt vara perfekt och här ser vi några av medarbetarna, som också är dagens modeller; Malin, Lisa och Sandra, med de sista finjusteringarna.”

Sarah Perfekt

”I höstas startade Erikshjälpen Framtidsverkstad på Adolfsberg en musikworkshop. Första gången var det bara projektledaren Nadine Flatt, tre killar från Hitmakerstudio och så den här tjejen, Minna Alhassani. Hon hade aldrig skrivit en låt eller tagit plats inför en grupp tidigare men workshopen fick hennes självförtroende att växa. Idag är ett 30-tal ungdomar engagerade i Framtidsverkstaden. När jag träffade Minna och några av de andra spelade de basket på en plan i området: coronaspontanitet som Nadine kallade det. Hon berättade att ungdomarna planerar för ett coronavänligt livestream-event med musik och artister för att sprida good vibes. Hon menar att alla behöver gemenskap och att det är mycket bättre att göra kreativa saker på ett säkert sätt än att låta coronastressen skapa negativa tankebanor.”

Sophie Håkansson

Stickling
”Som Sophie Håkansson Photography arbetar jag både som kommersiell fotograf och i mina egna mer konstnärliga projekt. När jag skapar mina egna bilder vill jag oftast lämna frirum till betraktaren att själv få tolka det hen ser och känner. Så även i detta fall.”